Uštipci su, barem za mene, nešto što podseća na detinjstvo i bezbrižno vreme provedeno sa bakom, u spremanju ovakvih i sličnih specijaliteta. Još kada se iskombinuju sa domaćim džemom od kajsija, onda im prosto ne mogu odoleti. Ovo je jedan starinski recept za spremanje ove vrste testa. Prijatno 🙂
Potrebno:
1 kvasac
2 dl mleka
2 dl mlake vode
2 kašičice šećera
1 kašičica soli
3 jaja
800 gr brašna
Priprema:
Mleko, vodu, šećer i kvasac raznutiti i ostaviti da naraste.
Dodati dva jaja, brašno i so.
Dobro umutiti varjačom.
Ostaviti da testo naraste, oko 20 minuta, pa ga ponovo dobro umutiti varjačom.
Postupak ponoviti tri puta.
Ugrejati dobro mast ili ulje.
Kašikom vaditi testo i ubacivati u dobro zagrejano ulje ili mast.
Povremeno okretati testo i pržiti ga dok ne dobije zlatno žutu boju.