Sarmice od zelja

Sarmice od zelja su tradicionalno srpsko jelo i najčešće se spremaju u proleće i leto, kada  na pijaci ima zelja. Služi se uz ovčije ili kozje kiselo mleko, tako je najbolje. Jelo je lagano i ako se pazi da meso za fil bude bez suvišnih masnoća i da se za prilog upotrebi manje masno kiselo mleko ili nemasni jogurt,može se uvrstiti u zdravu hranu koja se lako vari, a pritom ima sve satojke neophodne za zdravo,pravilno funkcionisanje kako mladog, tako i starijeg organizma.

Potrebno:

6 veza zelja

500 gr mlevenog mešanog ili junećeg mesa

1 srednja glavica crnog luka

šoljica pirinča

3 pune kašičice biljnog začina

biber, čen belog luka

1 kašičica crvene mlevene paprike

1,5 dl soka od paradajza

ulje

Priprema:

Zelje oprati,odseći peteljku lista, a istanjiti središnji debeli deo lista. Zatim kratko potopiti u kipuću vodu da listovi omekšaju, kako bi mogli da se savijaju.

Crni i beli luk iseckati i pržiti na ulju dok ne postane staklast, dodati mleveno meso, pirinač, začine i malo vode i dinstati još malo.

Za sarmice koristiti dva lista jedan uzdužno, a drugi poprečno.

Na sredinu stavljati po kašiku fila od mesa i uvijati prvo poprečni , a zatim uzdužni list i tako formirane sarmice ređati u uljem podmazan đuveč (pravougaoni plitak pleh).

Zaliti vodom da ogrezne i preliti sokom od paradajza.

Krčkati u rerni jedan sat na 200 oC. Gotove sarmice služiti uz kiselo mleko.

Prolećni delikates za uživanje!

Jelena

Leave a Reply