Sarmice od zelja su tradicionalno srpsko jelo i najčešće se spremaju u proleće i leto, kada na pijaci ima zelja. Služi se uz ovčije ili kozje kiselo mleko, tako je najbolje. Jelo je lagano i ako se pazi da meso za fil bude bez suvišnih masnoća i da se za prilog upotrebi manje masno kiselo mleko ili nemasni jogurt,može se uvrstiti u zdravu hranu koja se lako vari, a pritom ima sve satojke neophodne za zdravo,pravilno funkcionisanje kako mladog, tako i starijeg organizma.
Potrebno:
6 veza zelja
500 gr mlevenog mešanog ili junećeg mesa
1 srednja glavica crnog luka
šoljica pirinča
3 pune kašičice biljnog začina
biber, čen belog luka
1 kašičica crvene mlevene paprike
1,5 dl soka od paradajza
ulje
Priprema:
Zelje oprati,odseći peteljku lista, a istanjiti središnji debeli deo lista. Zatim kratko potopiti u kipuću vodu da listovi omekšaju, kako bi mogli da se savijaju.
Crni i beli luk iseckati i pržiti na ulju dok ne postane staklast, dodati mleveno meso, pirinač, začine i malo vode i dinstati još malo.
Za sarmice koristiti dva lista jedan uzdužno, a drugi poprečno.
Na sredinu stavljati po kašiku fila od mesa i uvijati prvo poprečni , a zatim uzdužni list i tako formirane sarmice ređati u uljem podmazan đuveč (pravougaoni plitak pleh).
Zaliti vodom da ogrezne i preliti sokom od paradajza.
Krčkati u rerni jedan sat na 200 oC. Gotove sarmice služiti uz kiselo mleko.
Prolećni delikates za uživanje!