Punjene tikvice u našoj zemlji spadaju u kategoriju jela koje se spremaju u skoro svakoj kući. Naravno, gotovo svaka domaćica ima svoj po nečemu specifičan način spremanja punjenih tikvica, pa će Vam ovde biti predstavljen jedan od načina da napravite ovo jelo i uživate u njemu. Prijatno 🙂
Potrebno:
8 manjih okruglih tikvica, može i običnih oko 1 kg
2 srednje glavice crnog luka
½ kg mešanog mlevenog mesa
2 dl paradajz soka ili pelata
1 šolja od 2 dl pirinča
biljni začin, so, biber, ulje
Odseći vrh tikvice i skoniti ga sastarne da bi kasnije poslužio kao ukrasni poklopac.
Tikvicu oljuštiti i izdubiti kašičicom.
Na malo ulja propržiti iseckani luk.
Kad postane staklast, dodati melveno meso, pirinač i začine i pržiti dok meso ne izgubi crvenu boju.
U toku prženja možete dodati vode da pirinač malo nabubri.
Gotovim nadevom puniti tikvice, poklopiti odsečenim poklopćem.
Izdubljeni deo tikvice i preostali nadev sipati u međuprostor u plehu.
Naliti vodom i paradajzom, do dve trećine visine tikvice.
Peći na umerenoj vatri oko 200°C 45-60 minuta.
Paziti da poklopci ne izgore.