Punjena pljeskavica je gurmansko jelo i najbolje je da se služi kada su dani hladni, pa nam je zato potrebno mnogo energije. Može biti i deo menija u okviru neke proslave. Zimsko vreme je period najvećih pravoslavnih svetkovina, kada veliki broj srpskih vernika, a i onih koji to nisu, ali žele da slede puteve svojih predaka, obeležavaju ili slave slavu, dan sveca, zaštitnika njihove porodice. Zimske slave padaju u dane velikog Božićnog posta, ali oni koji ne poste mogu praviti i mrsnu slavu.
Potrebno:
700 gr junećeg mesa
100 gr svinjskog mesa
1 glavica crnog luka
1 čen belog luka
1 kašičica suvog biljnog začina
pola kašičice soli
biber, ulje
Za punjenje:
100 gr pršute
50 gr kulena
može i malo rendanog kačkavalja
Priprema:
Seckani crni luk i čen izgnječenog belog luka izmešati sa mesom i dodati začine.
Mesiti smesu,dok ne počne da se odvaja od ruku.
Uviti u providnu, samoprianjajuću foliju i ostaviti u frižideru da malo odstoji.
Što duže stoji, meso će se bolje sjediniti.
Smesa za pljeskavice se može napraviti i uveče, a koristiti sutradan.
Oblikovati pljeskavice debljine 1cm, od pripremljene smese i puniti seckanom pršutom i kulenom.
Pršutu i kulen staviti na jednu polovinu pljeskavice i pomoću folije preklopiti, pa malo utapkati.
Peći na roštilju ili sa malo ulja na roštiljskom tiganju.
Gurmani, prijatno vam bilo! 🙂