Slana grickalica koja je ukusna, a pritom zdrava. Ovseno testo u kombinaciji sa tri vrste semenki, premazano blago zaljućenim sosom od jaja i tucane paprike, pa sve posuto susamom. ko bi odoleo 🙂
Potrebno:
2,5 šolja ovsenog brašna (ja sam koristila Unimiller, mislim da je ovo značajna informacija pošto sam primetila da tetso ne ispada isto od svakog brašna)
100 gr mešavine samlevenog lanenog, bundevinog i susamovog semena
1/2 kašičice sode bikarbone
2 kašičice soli
3/4 šolje vode
za premazivanje:
1 jaje
1 kašičica ljute tucane paprike
1 kašičica slatke tucane paprike
2 kašičice soli
Priprema:
Pomešati sve suve sastojke (ovseno brašno, semenke, sodu bikarbonu, so), pa dodati vodu i zamesiti testo. Testo ne treba da bude previše tvrdo i potrebno je da se ne lepi za ruke. Za početak je možda bolje da se doda 1/2 šolje vode, pa po potrebi da se dodaje i ostatak, dok se ne dobije odgovarajuća masa.
Pripremljeno testo odvajati u loptice i valjati ih između šaka tako da se naprave tanki štapići. Štapič presaviti na pola i umotati jedan kraj štapića oko drugog kako bi se dobio oblik kao na slici. Ukoliko ne želite da trošite vreme na estetski deo ovih grisina, tetso možete odvoiti u nekoliko loptica, istanjiti ga i iseći nožem štapiće.
Za premaz umutiti jaje, pa dodati tucanu papriku i so.
Grisine poređati na pleh obložen papirom za pečenje, premazati ih i peći u rerni zagrejanoj na 200°C oko pola sata.