Kad se ukućani okupe za trpezom, česnicu svi zajedno okreću, a domaćin poželi svima sreću, zdravlje i blagostanje. Česnica se zatim lomi na onoliko delova koliko ima članova porodice koji sede za stolom. Srećnika koji u svom delu nađe novčić pratiće sreća cele godine.
Običaji u nekim krajevima, pogotovo na selu nalažu da se u česnicu stave i pasulj, kukuruz i žito kao i delić badnjaka i drena ili gloga. U gradu se česnica mesi samo sa novčićem. Veruje se da novčić donosi nalazaču dobru zaradu, dok pasulj, kukuruz i pšenica (žito) predskazuju plodnu godinu, badnjak-radost i veselje, a glog ili dren dobro zdravlje.
MIR BOŽIJI, HRISTOS SE RODI
VAISTINU SE RODI
Ovo je trdicionalan pozdrav pri susretu u sva tri dana Božića.
Potrebno:
1 kg namenskog belog brašna
60 gr šećera
2 kašičice soli
80 ml ulja
500 ml mešavine mleka i vode(300+200)
pakovanje kvasca(42 gr)
Priprema:
Kvasac izdrobiti u 200 ml. mleka i vode.
Dodati so i šećer i promešati.
Staviti na toplo mesto i sačekati da naraste (stvori se pena na vrhu).
Dodati u brašno i mesiti testo.
Postepeno dodavati ulje i ostatak mešavine mleka i vode.
Testo razvući oklagijom na 1-1,5cm debljine.
Vaditi čašom krugove(7-8cm) i ređati po obodu okruglog pleha, a zatim i po sredini dok se ne prekrije ceo pleh.
Od ostatka testa vaditi manje krugove i pletenicu za ukrašavanje.
Na sredinu pogače staviti pločicu od testa sa utisnutim pravoslavnim pečatom.
U jedan od krugova sakriti novčić koji prethodno treba dobro oprati.
Pogaču premazati umućenim žumancetom.
Peći na 220 stepeni oko 40 minuta.
Gotovu pogaču-česnicu pokriti pamučnom salvetom i sačekati da se prohladi,a zatim je staviti na tanjir da bude spremna za okretanje pre Božićnog ručka.