Mnogobrojni saveti o izbegavanju masnoća, kao i masti životinjskog porekla bombarduju naš razum iz svih mogućih medija, televizije, Interneta i časopisa. Naravno, to je tačno, ali za prekomerno i nerazumno unošenje masne hrane u organizam, posebno one koja sadrži transmasne kiseline(hidrogenizovane masti) prisutne u svim industrijskim proizvodima, od mleka i mlečnih proizvoda, preko margarina i sireva , do testa, peciva i grickalica, kao i raznih vrsta jestivog ulja, koje je danas nezaobilazno u pripremanju hrane, a pored soli je i glavni sastojak mnogih konzervisanih proizvoda.
Masti su neophodan sastojak ljudske ishrane pre svega kao izvor energije (sagorevanjem masti organizam dobija neophodnu topozu kao i energiju za funkcionisanje), a zatim i kao rastvarač svih vitamina, porebnih za pravilan rast, razvoj i rad čovečijeg organizma. Stručnjaci upozoravaju na nerazumno konzumiranje sve prisutnijih proizvoda punih sintetički dobijenih masti koje mogu biti štetne, ali i ne moraju. U svakom slučaju masti prirodnog porekla u umerenim količinama kao i veštački dobijene masti (margarini, sirevi, konzervirane hrane, prelivi za salate, sosovi, majonez i sl.) u malim količinama, ne samo da nisu štetne, već su i korisne i zdrave.
Organizam prepoznaje prirodne masti i koristi ih u metaboličkom procesima za izgradnju i funkcionisanje ćelija ili ih čuva kao rezervu energije, a sintetičke masti se skladište kao salo ili se lepe na krvne sudove što nije zdravo za fukcionisanje organizma i može dovesto do obolevanja, ako i do gojaznosti.
Svinjske ili druge životinjske masti, masnoće iz maslinovog ulja, ulja bundeve, ulja palme, grožđanog semena, masnoće iz riba hladnih mora su korisne masti, jer obezbeđuju pravilan rad organizma i osiguravaju optimalan odnod između lošeg (LDL) i dobrog (HDL) holesterola.
Sintetičke masnoće nalaze se u pomfritu, čipsu, prženoj hrani, vaflima, pecivima, nekim sirevima i mlečnim proizvodima, margarinima (na deklaraciji i piše koje vrste masnoća sadrže) i uglavnom su štetne i nepotrebne organizmu i dugotrajnom upotrebom mogu dovesti do bolesti.