Česnica – Božićna pogača

Kad se ukućani okupe za trpezom, česnicu svi zajedno okreću, a domaćin poželi svima sreću, zdravlje i blagostanje. Česnica se zatim lomi na onoliko delova koliko ima članova porodice koji sede za stolom. Srećnika koji u svom delu nađe novčić pratiće sreća cele godine.

Običaji u nekim krajevima, pogotovo na selu nalažu da se u česnicu stave i pasulj, kukuruz i žito kao i delić badnjaka i drena ili gloga. U gradu se česnica mesi samo sa novčićem. Veruje se da novčić donosi nalazaču dobru zaradu, dok pasulj, kukuruz i pšenica (žito) predskazuju plodnu godinu, badnjak-radost i veselje, a glog ili dren dobro zdravlje.

MIR BOŽIJI, HRISTOS SE RODI
VAISTINU SE RODI

Ovo je trdicionalan pozdrav pri susretu u sva tri dana Božića.

Potrebno:

1 kg namenskog belog brašna

60 gr šećera

2 kašičice soli

80 ml ulja

500 ml mešavine mleka i vode(300+200)

pakovanje kvasca(42 gr)

Priprema:

Kvasac izdrobiti u 200 ml. mleka i vode.

Dodati so i šećer i promešati.

Staviti na toplo mesto i sačekati da naraste (stvori se pena na vrhu).

Dodati u brašno i mesiti testo.

Postepeno dodavati ulje i ostatak mešavine mleka i vode.

Testo razvući oklagijom na 1-1,5cm debljine.

Vaditi čašom krugove(7-8cm) i ređati po obodu okruglog pleha, a zatim i po sredini dok se ne prekrije ceo pleh.

Od ostatka testa vaditi manje krugove i pletenicu za ukrašavanje.

Na sredinu pogače staviti pločicu od testa sa utisnutim pravoslavnim pečatom.

U jedan od krugova sakriti novčić koji prethodno treba dobro oprati.

Pogaču premazati umućenim žumancetom.

Peći na 220 stepeni oko 40 minuta.

Gotovu pogaču-česnicu pokriti pamučnom salvetom i sačekati da se prohladi,a zatim je staviti na tanjir da bude spremna za okretanje pre Božićnog ručka.

Nena

Leave a Reply