Mafiši

Mafiši su specifična vrsta testa koja se prži u dubokom ulju. Iako je potrebno izdvojiti vreme kako bi se mafiši napravili, ukus koji na kraju postigne nadomestiće sav uložen trud. Prijatno 🙂

Potrebno:

1 kg belog brašna ili 1 kg mešanog belog i graham brašna

½ l mešavine vode i mleka

1 kašika šećera

1 kašičica soli

1 kvasac

pola kesice praška za pecivo

1 jaje

½ dl ulja

Priprema:

U mlako mleko staviti kvasac, so i šećer.

Sačekati da nadođe, pa ga sipati u brašno sa braškom za pecivo.

Dodati ulje i jaje i zamesiti testo.

Ostaviti testo da nadođe, pa ga premeiti i ostaviti još malo da odstoji.

Na površini posutoj brašnom razvući testo na debljinu oko jedan santimetra.

Iseći testi na pravougaonike i zaseći ih odozgo na dva tri mesta.

Mafiše pržiti u dubokom ulju.

Služiti sa kajmakom, sirom ili kao slatku varijantu sa džemom.

Jelena

Leave a Reply