Malidzano sa mlevenim mesom

Plavi patlidzan ili plavi paradajz je nezaobilazno povrce u kuhinjama svih zemalja Balkana i Bliskog istoka. Sprema se na razne nacine ili kao samostalno jelo ili kao sastojak koji daje specifican i vrlo prijatan ukus. Plavi patlidzan Grci zovu melitzana, a Italijani melanzana, a nasa verzija je malidzano. Uzivajte u ukusu Grcke gde god se nalazili 🙂

Potrebno:
700 gr mlevenog juneceg mesa
100 gr pancete ( suve mesnate slanine )
2 glavice luka
1 konzerva paradajz pelata
pavlaka za kuvanje
suvi zacin ili so
biber
beli luk u prahu
persun
ulje
Priprema:
Sitno iseckati crni luk i slaninicu. Dinstati dok luk ne postane staklast. Dodati meso i zacine i prziti dok meso ne pobeli.
Dodati zacine, pelat i malo pavlake za kuvanje i kuvati 15-20 minuta.
Patlidzan oprati i odstraniti peteljku. Iseci na kolutove debljine pola santimetra.
Grilovati, peci u rerni ili prziti dok blago ne porumeni. Posolliti i odloziti.
Na dno tepsije staviti sos od mlevenog mesa, preko naredjati kolutove patlidzana i po zelji ukrasiti kolutovima crvenog paradajza i kolutovima mocarele.
Sluziti sa grckim jogurtom.

Jelena

Leave a Reply